Varför Ragdolls?

Ragdolls anses vara den perfekta innekatten just för att de är så lugna och anpassningsbara. Kattrasen kommer ursprungligen från USA och godkändes som renrasig år 1990 i det internationella raskattsförbundet. Det var dock inte fören två år senare, år 1992 som den första Ragdoll katten registrerades. Den första katten av rasen Ragdoll som kom till Sverige var honkatten Such Fun Misty Knight som importerades av Maria Staaf från England. År 2008 och 2009 så ansågs Ragdoll vara den ras som växte mest i popularitet med 1 540 registrerade katter. Rasen kom att bli väldigt populärt just för sin förmåga att anpassa sig till sin familj och ägare.

Anpassningsbar och annorlunda gångstil

Varför Ragdolls?Det spelar ingen roll om katten kommer till en familj, ungt par eller äldre. Boendeplats spelar heller ingen roll för katten då den trivs lika bra i lägenhet eller i hus på landet. Namnet Ragdoll betyder ”trasdocka” och varför denna kattras just har fått detta namn är för att den blir som en trasdocka när den blir upplyft. Detta är inget dåligt utan betyder att den slappnar av i alla sina muskler till skillnad mot andra vad andra kattraser blir när dom blir upplyfta. Du känner igen en Ragdoll på pälsen som är lång, mjuk och len och på färgerna sköldpaddsfärgad, lila, rött, blått, choklad, brunt samt färger med agoutimönster. För att gå djupare in på färgskalan så finns det tre stycken mönster: tvåfärgad, mitted och maskad. Katten utvecklas även väldigt långsamt vilket gör att den inte anses vara fullt utvecklad fören vid 2-3 års ålder. Rasen har en lite annorlunda gångstil då den anses röra sig lite klumpigt med tanke på att den vaggar från sida till sida. Detta är för att bakbenen är bredare isär än hos andra katter samt att de är passgångare.

Hängiven till sin familj

Många skulle även likna kattrasens beteende till en hunds då den är väldigt hängiven till sin familj och ägare. Den går även bra ihop med andra katter och även hundar samt kommer ofta och möter besökare vid dörren. En otroligt lugn och snäll katt som gillar att vara där det händer saker. Ragdoll är även en väldigt jordnära katt då den inte hoppar högt i första taget utan du hittar den väldigt ofta liggandes mitt på golvet. Motion är något som denna kattras inte är sådär jätteförtjust i utan den motionerar helst inte mer än vad den behöver. Därav har den som nämnt tidigare inga problem med att befinna sig i en lägenhet. Dock är det viktigt att den får mycket närkontakt med sin ägare eller med andra katter om du är borta mycket. Det är en väldigt social katt som inte ska vara instängd för sig själv i ett rum då den kan bli mycket olycklig. Kattrasen är väldigt stor i jämförelse med andra katter och honorna kan komma upp till en vikt mellan 3,5-5 kg som vuxen och hanarna kan bli ännu större med en vikt på 6-8 kg och ibland 9 kg.

Ragdoll är en sund kattras

När det kommer till sjukdomar så är Ragdolls en väldigt sund ras vilket gör att den inte brukar ha några specifika sjukdomar som andra raser kan ha. Det finns dock två sjukdomar som katter kan få oavsett vilken ras de är, de sjukdomarna är hjärtmuskelsjukdom och njursvikt. De båda sjukdomarna tros vara ärftliga varav njursvikt kan dyka upp vid en förgiftning eller infektion. När det kommer till hjärtmuskelsjukdom kan det uppkomma vid inflammationer, infektioner eller utvecklingsstörningar. Dessa två sjukdomar är som sagt vanligt förekommande hos alla kattraser och inget specifikt för just Ragdolls. Det är dock viktigt att ha kunskap om dessa då de som nämnt innan kan uppstå vid lite olika tillfällen.