Min uppfödning

De katter som jag bedriver uppfödning med är tre honor och en hane där en hona är i färgen choklad, en i blått och en i rött. Hanen som jag använder mig av för största delen av aveln är sköldpaddsfärgad. Då det finns en hel del färgvarianter när det kommer till Ragdoll är det alltid kul att mixa olika färgkombinationer för att se vad det kommer bli. Alla katterna är lugna och godkända för avel i både temperament och utseende.

Katternas dagliga aktiviteter

Min uppfödningDe får gå ut dagligen samt har ständigt tillgång till både vatten och mat samt sovplats. Tar noga hand om mina katter och de har dagligen tillsyn samt gås igenom för att se så de inte har skadat sig på något utomhus. På kvällarna gillar de att gosa ner sig i soffan bredvid resten av familjen och när det är läggdags föredrar de att sova i sängen. Detta gör att du som köper får en renrasig katt som är lika lämpad för avel som den är för att vara familjekatt. När det kommer till antalet i varje kull är det väldigt svårt att avgöra. I varje kull brukar det nämligen vara mellan 2 till 6 ungar men det kan lika gärna bli 1 eller 8 stycken. Självklart hoppas man alltid på att det blir fler i en kull då ungarna kan leka med varandra vilket är viktigt för stimulationen och för att inte bli alltför uttråkade. Det är inte alltid de större katterna är sugna på lek och trots att de är små så har de väldigt mycket energi och vilja i sig.

Ragdolls är vita när de föds

Det som är speciellt med Ragdolls är att ungarna föds helt vita med rosa nos och trampdynor. Då de föds helt vita och kan bli i olika färger och mönster är det svårt att veta vilken färg just den här kullen kommer bli. De första dagarna är dock spännande för redan efter 3 till 4 dagar så börjar nos och trampdynor att ändra färg. Några mer dagar efter det börjar även färgen i ansiktet att komma fram och därmed bilda ”masken” som täckningen heter i ansiktet. Efter att den har kommit fram så börjar färgen sen sprida sig till ben och tassar. Den kroppsdel som är sist ut när det kommer till färg är svansen men färgen är dock inte helt färdigutvecklad fören katten är vid treårsåldern. Detta gör att det är väldigt svårt att förutse färgen men det är även en hel del av spänningen att se just vilken färg de alla kommer bli när de är färdigvuxna. Färgpigmenten för Ragdolls är dock väldigt känsliga för värme och därför varierar och ändras kattens färg beroende på årstid och även när den har kullar. För att förstå mer så är det på de ”kallare delarna” av kattens kropp där färgen blir mörk. Under uppfödningen så växer den periodvis vilket gör att den drar iväg på både längden och i kroppsbyggnad när det kommer till smalhet. Kroppsutvecklingen pågår fram till två års ålder där tillväxten stannar upp en del och sker mer långsamt.