Böcker om katter och uppfödning

Ett tips för att skaffa sig lite mer kött på benen när det kommer till katter och uppfödning är att läsa på om det. Det finns väldigt många böcker som ger bra tips och råd för både nybörjare men även lite mer erfarna inom kattavel. Att få fram den perfekta katten är en konst i sig och det ligger mycket till för att få fram just den du önskar. Det man främst vill undvika är inavel och att få med sig ärftliga sjukdomar. Ibland är dessa saker lite gömda vilket gör att man får vara extra noggrann med att till exempel granska sitt val av avelskatter. Det kan hända att man behöver gå långt bak i stamtavlan just för att inte riskera inavel eller för att se om någon av katterna i stamtavlan har haft ärftliga sjukdomar. Klurigt, speciellt när sjukdomar och andra ärftliga saker kan hoppa över några generationer. Därför är det extra viktigt att varje katt registreras så man kan föra dokument på varje katts stamtavla.

”Kattuppfödning: avel och genetik”

Böcker om katter och uppfödning

En bok som tar upp dessa ämnen om ärftliga sjukdomar och inavel är ”Kattuppfödning: avel och genetik” skriven av Ylva Stockelberg som du kan hitta hos Bokus. För dig som precis har börjat som uppfödare eller för den erfarna passar den här boken lika bra. Den tar upp både det du ska se upp för och tänka på samt andra nödvändiga saker. Ylva som är författarinnan av boken har varit uppfödare av både burma, turkisk van och abessinier samt varit ledamot i avelsrådet hos SVERAK. 

”Colours & Patterns”

För de som har fokus på färg vid avling är det inte alltid lätt att veta vad utgången kan bli därmed rekommenderas boken ”Colours & Patterns” skriven av Alva Uddin och Dagny Dickens. Här kan du lära dig att både beräkna färg och mönster på dina blivande kattungar. Utefter välarbetade tabeller och information får du hjälp att förstå dig på färgernas magiska värld. Det som bör tilläggas är att boken är på engelska.

”Handbok om kattuppfödning”

Om du känner att du mer vill veta exakt allt om kattuppfödning så är boken ”Handbok om kattuppfödning” skriven av Élise Malandain, Susan Little, Grégory Casseleux, Lorraine Shelton, Pascale Pibot och Bernard-Marie Paragon. Här har du hela 352 sidor som ger dig allt det du behöver veta om just kattuppfödning samt härliga illustrationer.

Att ha katt”

En annan bok som bör vara i varje kattägares hem är SVERAKs egna bästsäljare ”Att ha katt”. Den är till för både kattuppfödare men även för de som endast har en katt. Boken är väldigt lättläst och innehåller 76 sidor med all information du behöver om katter. Här hittar du bland annat om försäkring, avel, hälsovård, näringslära och mycket mer. Du får den även för ett bra pris samt att den uppdateras varje år med ny information.