Att ställa ut sina katter

Många tänker endast på uppfödare när man hör ordet utställning men faktum är att en kattutställning är till för alla. Framförallt så är huvudsyftet med en utställning att sprida god katthållning och kunskap till allmänheten. För dig som är intresserad av att skaffa katt är även detta en perfekt möjlighet att sammanstråla med uppfödare och ägare. Här kan du få tips och råd om just den ras du är intresserad av. Mycket kan man läsa sig till men inget går upp emot personliga erfarenheter och kunskaper. För de som är aktiva inom avel och uppfödning är det inte bara ett perfekt tillfälle för att visa upp sina älsklingar utan även för att knyta nya kontakter och kunskaper. Även den allra erfarnaste uppfödaren kan behöva lite tips och råd då och då. En katt som har varit med i en utställning och fått en bra recension ökar självklart i pris och som uppfödare är det en bra bekräftelse på att ens avel är på rätt väg.

Första steget

Att ställa ut sina katterDet första steget för dig som kattägare kan vara att bli medlem i Ragdollklubben som är en fristående rasring. Här kan du ställa ut din katt i utställningar anordnade av just Ragdollklubben. För dig som vill satsa ännu mer på utställningar måste du bli medlem i en SVERAK-ansluten klubb. Här får du större valmöjlighet när det kommer till utställningar då de anordnar flest av alla. Det finns dock krav som din katt måste uppfylla innan den kan ställas ut.

Krav för att ställa ut

Tillexempel så måste den vara registrerad, vaccinerad mot kattsnuva och kattpest samt chipmärkt ifall den är över 10 månader. De är väldigt hårda på smittorisk vilket gör att kattens vaccination inte får vara äldre än ett år samt att den inte får vara gjort mindre än 15 dagar innan utställningen tar plats. SVERAK-anslutna utställningar erbjuder burar på plats men det går även att ta med sig egen om man anmäler det i tid. Det som du behöver ha med är ett burskynke och detta är då inredningen till själva buren. Dels för att katten ska få det bekvämt men även för att avskärma från katter i burarna bredvid och andra saker som kan stressa upp katten.

När du är på plats

På plats kommer en veterinär att gå igenom varje katt för att se så den är frisk och väl omhändertaganden. Det är även här kontroll av stamtavla och vaccinationsintyg görs. Efter veterinärkontroll går man vidare till incheckningen och där ska bekräftelsen från veterinären visas upp och numret till katten. Sedan kommer burplaceringen och i vissa utställningar är det fri burplacering där man får ta den som är ledig medan vid andra får du en tilldelad bur. När du sedan har installerat in både burskynket och katten är det bra om du letar upp den domare som ska döma din katt. Det finns inga fasta tider som man ska hålla utan man börjar med en katt och kör på tills den sista katten är bedömd. Då det är många nya intryck för både katt och ägare är det viktigt att tänka på att ta sig upp i tid till bedömningsbordet.