Att skaffa katt – Saker att tänka på

Då en Ragdoll som nämnt tidigare anpassar sig oerhört bra till sina ägare samt boendesituationen är det en katt att rekommendera. Oavsett om det är som första katt eller om du tidigare har haft katter. Det finns dock alltid frågor som bör tänkas igenom innan man skaffar katt, oavsett ras. En katt kommer bli en del av familjen och leva i många år framtill och då det är ett levande djur är det viktigt att du är villig att ta hand om den i upp till 15 år eller mer.

Har du råd med en katt?

Trots att en katt är billigare än en hund så tillkommer det kostnader varje månad så som mat, kattsand och försäkring. Detta måste man tänka över om man har råd med och är villig att betala. Sen kan det uppstå oväntade utgifter som inte är lika trevliga vilket kan vara veterinärkostnader om katten blir akut sjuk eller behöver vård. Trots att katten kan gå på toa inomhus så behöver den även ses över minst 2 gånger om dagen för att dels tömma lådan men också för påfyllning av mat och för att få rent vatten. Beroende på hur mycket du reser så bör man tänka över valet av att skaffa en katt. För de som reser lite mindre går det bra så länge man har någon som passar katten eller att det finns något kattpensionat man kan checka in på. Så länge katten får tillsyn, mat och vatten varje dag samt en toalett som töms varje dag så kommer den må bra.

Att skaffa katt - Saker att tänka på

Har du tid för en kattunge?

De flesta väljer att skaffa en kattunge för att kunna vara med under hela uppväxten och på så sätt lära känna den bättre. Det som är viktigt att tänka på när de är såpass små är att någon är hemma om dagarna de första veckorna för att se till den. Kattungar behöver mycket stimulans även om de är väldigt påhittiga. Själva tiden när de precis är hemkomna är viktig för att skapa en trygghet och ett lugn hos katten.

Läs på om vilken ras som passar dig

Det viktigaste att tänka på är att läsa på om just rasen du vill ha och sedan tänka utifrån din situation genom att besvara följande frågor: Bor du i lägenhet eller hus? Har du barn eller inte? Hur ofta är du hemma om dagarna? Hur är din ekonomiska situation? När man har funderat ut hur sin egna livssituation är så är det mycket lättare att tänka ut vilken ras som passar just dig. Till exempel så är ju Ragdoll en raskatt där priset kan gå upp en hel del beroende på stamtavla och bedömningar från utställningar. Om man då vill ha en katt som är väldigt lugn och funkar med alla så är Ragdoll perfekt till temperamentet och även anpassningsbarheten.